Sıkça Sorulan Sorular
SIKÇA SORULAN SORULAR
1- Mersin Üniversitesi uluslararası öğrenci başvuruları ne zaman başlar?
- Başvuru tarihleri için Mersin Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının ve Uluslararası Öğrenci Ofisinin web sitesini takip edebilirsiniz.
2- Üniversitenize uluslararası öğrenci başvuruları nasıl yapılmaktadır?
- Üniversitemiz önlisans-lisans programlarına uluslararası öğrenci başvuruları online (çevrimiçi) yapılmaktadır. Online Başvuru, Uluslararası Öğrenci Ofisinin web sayfasındaki (https://uluslararasi.mersin.edu.tr/) yer alan "Duyurular" kısmında ilan edilen tarihlerde erişime açılacaktır. Başvuru için gerekli olan belgeleri taratıp başvuru programına yüklemeniz gerekmektedir.
3- Üniversitenize uluslararası öğrenci olarak kayıt hakkı kazandım. Kayıt işlemi için ne yapmalıyım?
- Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında yayınlanan kesin kayıt duyurusunda belirtilen tarihler arasında başvuru evraklarınızı hazırlayıp şahsen Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gelip kesin kayıt yaptırabilirsiniz.
4- Kesin kayıt için gelemeyeceğim, yerime başkası kesin kayıt işlemimi yapabilir mi?
- Kesin kayıt için gelecek kişiye noterden vekaletname vermeniz gerekmektedir. Vekâletnamede vekil olan kişinin Mersin Üniversitesi’ne kesin kaydını yaptırmaya ve adına düzenlenmiş belgeleri almaya yetkili kılındığının belirtilmesi gerekmektedir.
5- 18 yaşından küçüğüm. Kesin kayıt yaptırabilir miyim?
- 18 yaşından küçük adaylar resmi makamlardan alacağı Vasilik Belgesi ile kayıt yaptırabilirler.
6- Üniversitenizdeki eğitim dili nedir?
- Mersin Üniversitesinde eğitim dili Türkçe'dir. Eğitim dili %30 ve %100 İngilizce, zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık olan bölümler başvuru kılavuzunda belirtilmiştir.
7- Üniversitenizde programların öğrenim süresi kaç yıldır?
- Önlisans programlarında 2 yıl,
- Lisans programlarında 4 yıl,
- Tıp Fakültesi için 6 yıl,
- Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi 5 yıl,
- Yüksek Lisans için 2 yıl,
- Doktora için 4 yıldır.
8- Türk uyrukluyum, yurtdışında lise okuyorum, üniversitenize başvuru yapabilir miyim?
- Ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil yurt dışından öğrenci kabul esaslarına göre başvuru yapabilmektedir.
9- Çift uyrukluyum, üniversitenize başvuru yapabilmem için Türk uyruğundan çıkmam gerekmekte midir?
- Birinci uyruğunuz Türk ise, başvurabilmek için ortaöğretiminin (lise) tamamını yurt dışında okumanız gerekmektedir. Ancak, ikinci uyruğunuz Türk ise Türk uyruğundan çıkmanız gerekmemektedir.
10- Kesin kayıtlarda üniversitenizin belirlediği maddi güvence miktarı ne kadardır?
- Her eğitim-öğretim yılı için Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Konuya ilişkin duyuru Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının web sayfasında yayınlanmaktadır.
11- Öğrenime başlamak için Türkçe yeterlilik seviyesi ne olmalıdır?
- Öğrenime başlamak için Türkçe yeterlilik seviyesi en az B2 düzeyinde olmalıdır. B2 seviyesinde eğitime başlayanlar 2 yıl içerisinde bu seviyeyi C1 veya C2 seviyesine getirmekle yükümlüdür. Türkçe yeterlilik seviyesi B2’nin altında olanlar direkt Türkçe Hazırlık sınıfına yönlendirilir.
12- Genel Sağlık Sigortasını (SGK) nasıl yapabilirim?
- Kesin kayıt tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Öğrenci Belgeniz ile SGK Mersin İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
13- Üniversitenizden ilişik kesmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
- Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunan İlişik Kesme Formunu doldurup ilgili yerlere imzalattıktan sonra Öğrenci Kimliğiniz ile birlikte Uluslararası Öğrenci Ofisinde görevli memura teslim ederek kaydınızın silinmesi talep edebilirsiniz. Kaydınız silindikten sonra kayıt esnasında vermiş olduğunuz belgeleri (diploma, transkript, sertifika vb.) alabilirsiniz.
14- Yurt/ Barınma olanakları var mıdır?
- Kampüs içinde ve dışında devlet veya özel pek çok yurt bulunmaktadır.